Ophef

dave

In Mijmeringen, Nieuws Posted

Op mijn Instagram-post over een 1-sterrenrecensie zijn verschillende reacties binnengekomen, via Instagram en andere kanalen. Een aantal personen is van mening dat ik de post moet verwijderen. Er wordt zelfs aan de uitgeverij gevraagd om druk op mij uit te oefenen om de post weg te halen.
De reden? In mijn post zou ik de schrijver van de recensie belachelijk maken, of op z’n minst te kijk hebben gezet, door de post te vergezellen van de ironische tekst: “Mijn eerste 1-sterrenrecensie ooit. Soort van trots. Met een glimlach gelezen.”

Ik wil ten strengste benadrukken dat mijn opmerking ging over het feit dat er een 1-sterrenrecensie was verschenen. Dat er een glimlach aan te pas kwam, kwam door de inhoud van de recensie. Ik heb het boek namelijk geschreven in de hoop dat er over gedebatteerd zou worden, en daar horen dit soort recensies bij. Daar was en ben ik dus enorm blij mee. De schrijver van de recensie staat volledig in zijn of haar recht om haar mening te geven, en ik zal vechten voor het recht van eenieder om een eigen recensie te schrijven, met welke inhoud dan ook. Je mag het boek slecht vinden, of goed, of matig, of afschuwelijk. Alles mag. Het zijn meningen.

Met het plaatsen van (een gedeelte) van de recensie heb ik juist geprobeerd het debat aan te moedigen. De recensie is geplaatst op de website Goodreads, en is dus openbaar. De schrijver van de recensie zal willen dat er aandacht is voor zijn of haar mening, en dat juich ik van harte toe. Aan de mening van iemand die CPTSS heeft gehad hecht ik waarde. Ook hecht ik waarde aan meningen van mensen die geen CPTSS hebben gehad. Iedereen heeft recht op meningen.

Er zijn schrijvers die zich niets aantrekken van kritieken. Zo’n schrijver ben ik niet. Ik ben gevoelig voor kritieken, absoluut, en ik vind het fijn om met mensen in debat te gaan. Het is leuk om mails te krijgen van leerlingen die mij vragen stellen en ik antwoord altijd met plezier. Ik lig in een deuk als er leerlingen mails sturen met de vraag of ik een kort verslag voor ze kan schrijven, omdat ze er zelf geen zin in hebben.

Ben ik blij met een 1-sterrenrecensie? Nee, natuurlijk niet. Ik lees de kritieken en probeer ervan te leren. Als er bijvoorbeeld kritiek is op mijn schrijfstijl, of op de uitwerking van het plot, dan probeer ik daarvan te leren. Ik wist vantevoren dat dit boek gepolariseerde reacties zou opleveren. Dat is goed! Op de oproepen om mijn post te verwijderen kan ik geen gehoor geven. Dat is een principekwestie. De oproepen zijn in het openbaar gedaan, net als de oorspronkelijke recensie, mijn verwijzing naar de recensie en deze reactie.

Wat ik absoluut niet zou willen als de schrijver van de recensie persoonlijk wordt aangevallen. Richt eventuele negatieve emoties dan maar op mij.

Ik hoop dat ik mijn standpunt heb verduidelijkt. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik ze graag.

Hartelijke groet,
Dave